Johan Jacob Breuner giftede sig med Anna Cathrine Dürr. De to var hver for sig som 7årig og 4årig kommet gående med deres familier fra egnene omkring Heidelberg og Odenwald. Han til Havredal og hun til Grønhøj. De blev et af de stærkeste par i vor slægtshistorie. Dels ved deres 11 børn og deres opbygning af gården i Trehuse og af stedet som helhed. Bebyggelsen ligger i det nordligste hjørne af Stendal Plantage og har sine marker bredt som en kroget vifte mod nord.

Et fattigt husmandssted på heden.

En Gård i Trehuse

En kolonigård på heden.

Trehusekort 1842.

@


De mest bemærkelsesværdige eller centrale skikkelser i vores indvandrerslægt har nok været Johan Jacob Breuner *1752 og hans hustru Anna Cathrine Dürr *1757.


I 1759 var Jacob kommet gående hele vejen fra Kohlhof uden for Heidelberg i det sydlige Tyskland og så til Fredericia hvor flere familier var blevet samlet og ført til Alheden i 1760. Han var kommet sammen med sine forældre Johan Georg Breuner og Anna Rosina Løffler samt nogle søskende. Tilsvarende var Anna Cathrine, så lille et barn hun vel har været, dog nok nærmere blevet båret til Danmark... og af en anden rute i 1760. Men fælles for dem var, at de med et slag var blevet bragt til et fremmed land hvor de nok mødtes hen gennem barndommen, men helt sikkert giftede sig med hinanden i 1775, efter at han i fem år havde kæmpet med at flytte den gård i Havredal som han fik fæsteretten til da han blev 18 år til Trehuse. Sammen med to brødre grundlagde han den bebyggelse som stadig den dag i dag er i drift og delvist beboet af Breuner slægten.

Helt lige ud ad landevejen er det dog ikke gået, for kort tid efter grundlæggelsen faldt en af brødrene fra… men så trådte Anna Cathrine til med en bror som gerne ville overtage den ledige gård og så er det bare kørt derud ad lige siden. Anna Cathrine og broderen var vokset op i Grønhøj og Trehuse blev på denne måde en lille mikrokoloni med rødder i den samlede kartoffeltyskerkoloni på Alheden.

Alene Johan Jacob og Anna Cathrine fik 11 børn på stedet, hvoraf den ottende var Johan Wendel Jacobsen der som bekendt trak sydøst på via Skræ til Knudstrup Hede / Thorning Vestermark.

JacobAnna    GeorgAnna    PeterApolonia    GallusBarbera   NicolausAnna   Kriegbaum

JohanGeorg