@

 Efter en fire fem generationer i Kvenland, rykkede grene af slægten videre til Det Norske Land hvor de huserede gennem nye tretten fjorten generationer med udgangspunkt i Romsdal hvorfra de bredte sig yderlig mod syd gennem Hedmark og Buskerud og i vikingetiden endda helt til England

 


VIKINGERNE ÅR 800 TIL 1000


Ja, og så var slaget sat i gang for Danmarks vedkommende. Alfhild og Sigurd blev nemlig forældre til den nok så berømte danske sagnkonge Regner Lodbrog, der sammen med den svenske prinsesse Kraka... hende den nøgne med fiskenettet og hunden, som en ud af hans tre hustruer, netop blev stamforældre til det meste af den efterfølgende danske kongefamilie, med stamfaren over dem alle “Gorm Den Gamle” i spidsen som tipoldebarn!


Det var jo nok først og fremmest Regnar der lagde grund til Danmarks videre position som stormagt i Europa! Det var jo ham der ufortrødent tog initiativ til at sejle over vesterhavet for at Erobre England! Ret beset var han jo Skandinaviens Columbus... for ingen anede jo om der nu også var land på den anden side, eller om man bare blev opslugt af det store intet!


Det gjorde man som bekendt ikke. Tværtimod  erobrede man, efter uendelig megen besvær og problemer frem og tilbage, det meste af England... og ikke nok med det, så var det også her Danmark for første gang mødte kristendommen som på godt og ondt siden kom til at præge danskernes levevis.


Regnar omkom dog først på det grusomste ved at blive kastet i en ormegrav fuld af giftige og kvælende slanger, men heldig- eller uheldigvis havde han i god tid fået sat en masse sønner i verden, hvilket der i nødens sidste stund fik ham til at udbryde den historiske sætning:


Grynte ville grisene, hvis de vidste, hvordan galten led."


Sønnernes hævn blev nemlig, om muligt, endnu grusommere end farens død, og og det kan ikke udelukkes, at de blev den indirekte årsag til at Danmark senere kunne overtage den engelske trone.

 


Herover ses det første møde mellem Regner og Kraka, efterfulgt af et symbolsk farvel.


Til højre vises det danske riges omfang da vikingerne og Regners efterkommere havde taget det land de kunne.

DE FØRSTE DANSKE KONGER ÅR 900 TIL ???


Gorm og Thyra i Jelling kan utvetydigt betegnes som nationen Danmarks “forældre” og det første helstøbte kongepar... også selvom de seneste “høvdinge” før dem vel ligeledes har kaldt sig “konger”. Således som Regner Lodbrog og Kraka, der dog er et sagnpar formentlig sammensat af forskellige myter og samtidige personligheder, og sikkert også deres sønner er... hvoraf det jo er Sigurd “Orm i Øje” Ragnarsson der fortsætter slægtslinien via sin søn Svend og igen sin sønnesøn Hardeknud som ophav til selveste Gorm Den Gamle.

 


Anderledes var det under deres søn og efterfølgende konge, Harald Blåtand! Han fortsatte ganske vist konsolideringen af det nye samlede rige, eksempelvis med opførelse af en imponerende brobygning hen over engene i Vejle Ådal ved Ravning, men han var også udad agerende ved deltagelse i diverse vikingetogter til England. Ja, og i virkeligheden var “brobyggeriet” en del af den aktivitet! Skarpe hjerner har nemlig regnet ud, at det må have været et kajbyggeri hvor skibe i stort tal kunne omlade og gøre klar til de mange togter. Mange meter dynd i Ådalen taler i sit eget tydelige sprog om, at der har været helt anderledes sejlbart der på stedet for 1.000 år siden. Det menes endda også, at de pæle man har fundet, nærmest kun kan være resterne af det mytologiske Jomsborg, som længe har været antaget som den militære basis for gennemførelsen af Vikingernes mange erobringer.


Det hele toppede under Haralds søn Svend Tveskæg. Han havde ganske vist sit hyr med at klare Englænderne der gjorde stor modstand mod vikingernes besættelse... men i den sidste ende fik han styr på situationen i knap et par måneder hvorefter han døde pludselig!


Gorm og Thyra regerede midt under Vikingetiden, men de er ikke kendt som erobrere, så meget som de er kendt for at have samlet Danmark og Norge samt, at få bygget Danevirke som beskyttelse mod sydlige fjender.


Gorm og Thyra regerede midt under Vikingetiden, men de er ikke kendt som erobrere, så meget som de er kendt for at have samlet Danmark og Norge samt, at få bygget Danevirke som beskyttelse mod sydlige fjender.

@


Den næste vi ser på er Harald Blåtand. Fordi det var ham der, som den første høvding i Danmark, der anerkendte kristendommens indførsel i Danmark blev han princippet Danmarks konge, for med kristendommen som fælles religion i hele landet, som dengang også omfattede det sydlige Sverige med Halland, Blekinge og Skåne, så var Danmark for første gang samlet som det man kunne kalde en nation... et land med fælles leveregler.


Egentlig er det normalt Haralds mor og far “Gorm og Thyra” som vi betragter som Danmarks første kongepar, men det kan altså diskuteres! På billedet ser vi Haralds voksendåb gengivet som et relief fremstillet i guld.

Høvding Gorret i Danmark 200 - Harald Blåtand 960 - Sofie Frost Bild 1350 - Ellen, Mads og Eskil 2020