BARNDOMMEN

Dalsgaard 1946

Side 39 - 255


Det mest faste holdepunkt i den drengens første 14 år blev dog husmandsstedet i Dalsgaard. Det daglige liv og trygheden på stedet, og de værdier der herskede der af arbejdsomhed, nøjsomhed og hæderlighed satte sine gode præg, og dertil kom, at han her også var en del af en familie der alle ville ham det godt. Mor Nutte var den midterste af syv søskende… en var død, men fyldte på sin egen måde meget og resten, to morbrødre og tre mostre fungerede alle som flinke og vedkommende reserveforældre medens både ældre og yngre fætre og kusiner tilsvarende fyldte ud som en stor søskendeflok.

Godt rustet med jordnære erfaringer og det stærke familiære netværk var knægten således klar til at erobre verden da han sammen med sin mor indledte  en længere tourné  rundt i det midt-vestjyske med stoppesteder i den gamle kartoffeltyskerlandsby Frederiksdal, Fasterholt ved brunkulslejrene i Søby, Himmelbjerget og  på en formbrændselsfabrik i Silstrup ved Skarrild hvor han indledte sin akademiske løbebane hver anden dag i den bliktagstækte landsbyskoles første klasse. Det var også der han mødte Kirsten, hans første kæreste, hvad hun dog ikke vidste… men pludselig var han videre oppe i Løkken og ude i Lemvig! Nutte var nemlig i gang med en hotel- og restaurationskarriere og så kommer man omkring, indtil man måske lander i Struer!

I Struer gik han op til Østre Skole i Danmarksgade og kom i anden klasse og mødte Keld og Leif som også gik i anden klasse. Sammen med dem gik han så ellers på opdagelse i alle byens kroge og herunder ikke mindst nede på havnen hvor der emmede af fisk i store mængder, og hvor lastbiler tøffede omkring med sten… grus, kul, korn og grise og alt hvad der ellers skulle losses og lastes langs kajerne. I kælderen under Hotel Struer og i et nedlagt dueslag over vaskeriet i en sidebygning havde drengene hovedkvarter, og herfra udgik ekspeditionerne som godt kunne føres an med trommespil på store tomme blikdåser hvor der havde været marmelade til hotelgæsterne.

Alt imedens var Nutte blevet rigtig gode venner med hoteldirektøren Valdemar! Ja så gode venner var de blevet, at hans kone forlod byen, hvorefter Valde og Nutte forpagtede byens forsamlingshus, Folkets Hus, som de døbte om til Teglgården. Det betød nye store oplevelser, og nu kunne der være en pige med i sjakket… det var Vibeke, og hun var hans anden kæreste, og heller ikke hun vidste noget om det!

Alene og sammen med vennerne oplevede han nu tidens strømninger på Teglgården, blandt andet med lanceringen af den nymodens hest Traktoren Ferguson, fjerkræudstillinger, andespil, en danseskole og boksestævner og alle mulige gøglervogne og overflødighedshorn som folkelig underholdningsarrangementer dengang blev kaldt. Men oven over alt strålede dog i sidste ende rockens første og største stjerne Little Richard med sine fantastiske numre
"Whob Bob a Luma Tutti Frutti" og "Baby Face" med flere.

I 1957 giftede de sig Valde og Nutte, og det havde de længe før fejret ved også at forpagte et hotel fyre kilometer ude på Alheden. Det var nærmest et forladt hotel, men der stod nogle særdeles flotte tomme bygninger og dem ville de forvandle til en hedens kongeslot, og det hed da også Hotel Kongenshus. På den ene side var det meget spændende at besøge det sted og finde spor efter den danske Robin Hood… Jens Langkniv tæt på hvor, viste det sig, at også ukendte forfædre med navne som Dürr og Kriegbaum havde trukket de første plovfurer. Men bo derude ville han ikke, drengen… han insisterede på at være blevet bybo og blev i Struer et par år endnu, og dermed var den barndom forbi.

@



“Barndommen” indgår i Bind I med ca. 215 sider. Klik på “Kladder

4

3

5