Plejebarnet

Fødselsanstalten i Jylland 1945

Side 19 - 39

Den samlede fortælling starter med en fødsel på en madras på kældergulvet den femte april 1945 oppe på Fødselsanstalten i Jylland, indviet 1910 som fødested for ugifte og ubemidlede kvinder. Den fødende mor kaldet Nutte og barnet passede godt ind i anstaltens formålsparagraf, omend hun alligevel følte sig som en smule udstødt. Denne opfattelse havde måske noget med hendes selvopfattelse i situationen at gøre, men de skrabede forhold kunne måske også bare afspejlede de kaotiske realiteter, i disse dage lige før afslutningen af anden verdenskrig, som blandt andet foregik lige uden for vinduerne.

Nutte var en ung ugift bondepige der havde fristet tilværelsen i et par år i den store by, da hun en skæbnesvanger sommeraften… måske endda på hendes 20 års fødselsdag den anden juli 1944, havde mødt en ung lyshåret og velklædt herre med guldur, som kun havde villet hende hendes bedste… og nu lå hun her med en lille dreng og tænkte på sin opvækst og familien hjemme i og omkring forældrenes husmandssted ved Dalsgaard nær Kjellerup.

På vanlig vis i de tider havde Nutte forladt hjemmet da hun blev 14 år og var konfirmeret, først som pige i huset et sted i nabolaget og så via et job i Silkeborg… videre til Aarhus hvor hun havde kæmpet sig frem til et job som kogejomfru på en restaurant i Frederiksgade. Som sådan havde hun ikke noget at skamme sig over, men i de tider var udsigten til at skulle være enlig moder en meget deklasserende situation, så højgravid gemte hun sig derfor bort som kartoffelskrællerske på Karup flyveplads midt blandt værnemagtens soldater og nabo til en flygtningelejr fyldt med forhutlede tyske kvinder og børn.

Der herskede dog stor utryghed omkring hende i Karup, og med besvær rejste Nutte til sidst tilbage til Aarhus for at føde… men altså bare for straks efter fødslen at vende hjem til forældrene for at finde ud af hvad hun nu skulle gøre. Bedstemor Sine var svækket af sygdom, så det endte med et par mellemlandinger på børnehjem i Kjellerup og Aarhus før den lille dreng kunne flytte ind som plejebarn hos en familie i Risskov hvor Nutte nemt kunne besøge ham flere gange om ugen, nu hvor hun var blevet køkkenchef på Kroen i Krogen inde ved banegården.


“Begyndelsen” indgår i Bind I med ca. 20 sider. Klik på “Kladder

?   ?

Under forberedelse
kommer snart!

4

3

@