Big Bang Quarker

(-13.700.000.000)

Før var der kun intetheden. “Tiden” startede for ca. 13.7 mia. år siden med at Universet udvider sig fra en størrelse mindre end et atom til til den “uendelige” størrelse det har nu... og det udvider sig fortsat, bla.a tilskyndet af såkaldt mørk energi, forstå det hvem der kan!

Lige efter Big Bang flyder det med quarker... de partikler, der 0.3 mia. år senere... da trykket letter og temperaturerne falder til 3.000 grader, bliver til protoner og neutroner.


De som, alle ved, senere igen... da universet er vokset til en passende størrelse, slår sig sammen til at udgøre de lette grundstoffer brint og helium der lige siden har udgjort langt størstedelen af universet.


Protoner og Neutroner

Alle de tungere grundstoffer


Supernovaer

Alle de tungere grundstoffer er kommet til 1 mia. år senere, der hvor de første stjerner er begyndt at springe i luften som supernovaer og kaste lys, som nu aldrig vil nå det hastigt udvidende univers’ ydre grænse.  


Solen og Planeterne

9 mia. år senere har vi Solen med planeterne Merkur, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun og Pluto kredsende rundt om sig. Tilsammen kalder vi solen og planeterne for Solsystemet.

De fire inderste planeter er faste, med en skorpe af klippemateriale og vand.


Jorden og Atmosfæren

Tilsyneladende er det kun på planeten Jorden, at der syder og bobler og dannes en livgivende atmosfære.


Ozonlag og Fotosyntese

Udviklingen af atmosfæren med et indhold af både ozonlag og fotosyntese foregår sansynligvis i al evighed, men efter 1 mia. år sker der et vendepunkt. De første bakterier dannesProtoner og Neutroner

Supernovaer...

Solen og Planeterne

Service

?

?

?

Jorden og Atmosfære

Big Bang Quarker

?

?

Ozonlag og Fotosyntese

?

BIG BANG


Uendelighedens

ubegribelighed!

@

Begynd 3

Begynd 4

BigBang  SlægtersGang   aa   aa  @  aa  aa  aa  aa