GRETHE EILSKOV JENSEN gift JAKOBSEN

Grethe ved høfde Q i Fjaltring 2017.


Harude eller ej, Grethe er så skøn at skue

hun kan på det blødeste sin mand kue!

Svend Aage   Janus   Sonja   Grethe   Chris

Kathrine   Ejvind   Niels   Harald   Mads

 

Kathrine   Ejvind   Niels   Harald   Mads

Svend Aage   Janus   Sonja   Grethe   Chris

Datter af CHRISTIAN EILSKOV og KATHRINE LUND. Født den 7. januar 1946 i et hus på Sveavej i Holstebro. Hun giftede sig med undertegnede
Lars Jørgen Jakobsen i Holstebro. Han blev født den 5. april 1945 i Aarhus.

MANDEN

Jørgen voksede op i Midt- og Vestjylland i Dalsgård, Kjellerup, Risskov, Frederiksdal, Fasterholt, Skarrild, Løkken, Lemvig, Struer og Kongenshus, og han afsluttede skolegangen med realeksamen fra Grindsted Kost og Realskole 1962. Han havde aldrig forestillet sig selv som gymnasieelev, og den ide var der heller ingen andre der havde fået. Han ville hellere arbejde med hænderne og gik i murerlære i Holstebro, hvor han blev blev murersvend i 1966.


Derefter fulgte en tid som soldat hos dragonerne, også i Holstebro, frem til videreuddannelse til bygningskonstruktør og arkitekt i Aarhus, afsluttet i 1975.

Efter nogle få ansættelser startede han sit eget bygge- og arkitektfirma

“Mur & Rum Bygningskunst”

som blev den faste ramme omkring karrieren, der dog også inkluderede en omfattende freelancevirksomhed som underleverandør af såvel undevisningsmæssig karakter som organisations- og

projektudvikling i ind- og udland.

Herunder stiftelse af den danske udviklingsorganisation

“Dansk International Bosætningsservice”, DIB.

Dette førte alt i alt til 25 års international erfaring med bæredygtig byggeri og folkelig inddragelse i lokaludvikling... fordelt over projektaktiviteter i såvel Sydamerika, Asien og Afrika.

 


EFTERKOMMERNE


Sammen fik Grethe og Jørgen som antydet

2 børn, 5 børnebørn og indtil videre 1 oldebarn


Jacob og Ole.

Margueritte, Thor, Mads, Eskil og Ellen.

Sol.

I 1967 flyttede familien til Aarhus området, og her arbejdede Grethe videre som kontorassistent og sekretær i mange år hos Hjortshøj- og Aarhus kommune.


I samme periode havde børnene iøvrigt førsteprioritet i Grethes liv, og belært af erfaringerne omkring Jacob sagde Grethe sit arbejde op for at kunne tage sig af dem begge to da Ole kom til. Jacob var blevet født en morgenstund, dagen efter at de aller første veer havde trængt sig på inde på kontoret. Men efter fødslen var hun så også så træt, at hun søgte fri i de næste tre uger, så hun lige kunne komme på plads med mand og nu barn i deres nye lejlighed, hvor de var flyttet ind ti dage før og netop var ved at hænge gardiner op da fødslen for alvor meldte sin tilstedeværelse... ja, og så skulle der jo også lige være tid til at finde pasningsmulighed for den lille dreng. Den historie skulle ikke gentage sig!

Krøltop.

GRETHE

...voksede op i Holstebro og afsluttede skolegangen med realeksamen fra Sønderlandsskolen i 1962. Hun ville egentlig gerne have fortsat i gymnasiet, for lærerne syntes det ville være en god ide. Men blot tanken herom var utænkelig, for dengang var det normalt kun velstillede familier der kunne sende deres børn sådanne steder hen. Til gengæld gjorde hun på anden vis et større spring, som på den tid vakte anerkendelse og store forventninger. Hun kom i lære på Holstebros Kommune-kontor, og der blev hun til og med et par år efter at hun var færdiguddannet kontorassistent.

 

Barndom og ungdom strøg forbi... så fandt hun en hun ku li

og så kom Jacob... og så Ole.

  

Det var jo ellers i en tid hvor barselsorlov endnu ikke var opfundet, men selvom heldet var fulgt med da der blev fundet en fantastisk god dagpleje til Jacob hos mor Andersen og familie på Thorsvej nær lejligheden samt, at familien ellers fattedes penge, så var der ingen lyst til gentagelse... koste hvad det vilde. Jørgen var netop blevet ansat som bygningskonstruktør på en arkitekttegnestue i aarhus, så det skulle nok gå, og det gjorde det også. Endda så godt, at han også turde springe på et fortsat studie som arkitekt. Med feriejobs og løbende freelance opgaver som både konstruktør og murer kom det til at hænge sammen... godt hjulpet med lapper på bukserne og en lille håndsrækning fra hans mor nu og da.


Efter en tre år på denne måde kom Grethe tilbage til Kommunen, nu i Aarhus hvor familien havde købt et faldefærdig byhus. Det var blevet moderne med byliv og at lægge små lejligheder sammen til noget større. Parallelt med arbejdslivet fulgte derfor nogle år med selvbyggeri, først i Sølystgade hvor byhuset lå og siden i Risskov hvor Grethe brændte varm på et lille sommerhusagtig helårshus tæt på vandet. Jo, der var drøn på, og det edda så meget, at familien kortvarigt gik i opløsning, før den igen samledes... og på ny i et gement håndværker-tilbud... men stadig i Risskov og tæt på vandet som er særdeles vanedannende.


Midt i familiens koldbøtte havde Jørgen arbejdet med bæredygtig byggeri i Ladakh i Himalyabjergene og han var nu tændt af en udviklingsflamme der krævede mere af samme slags, og nu skulle Grethe involveres, Ole var netop blevet student og havde købt hus sammen med nogle venner, medens Jakob der ellers længst var flyttet hjemme fra tilbød, sammen med sin kæreste, at bo i Huset på Elbækvej og passe hunden Rasmus, medens de gamle turede rundt.

Det var udfordrende tider i lejligheden på Døesvej i Holstebro...og lille Jacob, men tiderne skiftede, og i eget hus i Hesselballe ved Hjortshøj kunne det en gang imellem lykkes, på en gang, at få Ole til at sove og lade græsset gro.

  

Der var ikke lagt fingre imellem med det hus, og det førte da også til familiens seneste guldalder som varede til 70årsalderen hvor trangen til noget andet og mere alderssvarende meldte sig! Drømmen var nu at finde en lejlighed i nabolaget og gerne i det relativt nye byggeri Solbakken neden for det gamle statshospital også i Risskov så... Drømmehuset blev sat til salg, og revet væk af det første hold der så på huset. Skæbnen eller det hurtige salg vilde det derfor sådan, at Grethe og Jørgen nu måtte rakke lidt rundt og bo hos Ole på Sjælland og i en mindre lejlighed på Langelinje ved Aarhus havn, samt i et fantastisk rækkehus på havnen i Struer, før den oprindeligt ønskede lejlighed bød sig til... i bunden af Solbakken, blot et par stenkast fra vandkanten ovre langs Risskov Strandpark hvor Grethe nu dagligt rekreerer mellem rullesten og havsprøjt... gerne efter en længere spadsere- eller løbetur i Risskov.

Familien inklusive hunden Rasmus på trapperne i Sølystgade 1979

og med og svigermoren på Elbækvej 1991.

  

Til venstre er Grethe på besøg hos en kvindegruppe


Til højre står Grethe med Jørgen ved deres hus, bygget af jord og opvarmet med passiv solvarme, i Lahuachaca på det Bolivianske højland Altiplano.

  

Siden slut 80erne og frem til pensionsalderen forløb Grethes karriere sig således primært som deltagelse i internationale udviklingsprojekter som medfølgende hustru og som frivillig medarbejder i forbindelse dermed. Dette skulle vise sig ikke, at være så ringe endda, for da årene var gået kunne hun efter årtusindeskiftet træde i karakter som bygherre ved restaureringen af familiens  hyggelige, men nedslidte hus, så det endte med at fremstå som en enestående genopstandelse af et præmiehus fra perioden “Bedre Byggeskik”.

  

Huset på Elbækvej stod nyrestaureret og nykalket i 2005.

  

Lejligheden ligger i stueetagen, og det giver mulighed for lidt “forhave” og såmænd også en lille have omkring terrassen mod syd... og 400 meter i sydøstlig retning kan man nyde både den direkte adgang til stranden og distancen til Aarhus Ø

  

Status for efterkommerne er 2020 at:


Jacob er datalog og har sit eget firma med mange ansatte, der alle arbejder med udvikling af IT-sikkerhedsudstyr.


Katja hans kone er kunstner og har fokus på at udvikle videoinstallationer bearbejdende tableauer af eksistentiel karakter.


Ole er TV-producer -fotograf og klipper og driver selvstændig virksomhed, primært med produktion af dokumentarfilm omkring diverse samfundsproblemer.


Line er antropolog. Hun passer sine børn og arbejder selvstændigt med udvikling af økologiske landbrugskoncepter.


Margueritte studerer teologi på Aarhus Universitet.

Hun er nu alenemor.


Thor er bachelor i datalogi og arbejder hen mod afgangsspeciale på Aarhus Universitet. Han arbejder lejlighedsvist i Jacobs firma.


Mads er student og arbejder pt. som bartender.

Det er planen snarest at påbegynde filosofistudie på Aarhus Universitet.


Eskil er skoleelev i 4. klasse på folkeskolen i Skuldelev.


Ellen er skoleelev i 1. klasse på folkeskolen i Skuldelev.


Udover nærværende oplysninger er familien Jakobsen fremstillet i et selvstændigt websted


FAMILIEN

Efeta og Thomas nevø på besøg aug. 2020

Skovgaardsvej 27 Nygift 1965

Slette Strand ca 1990