SONJA EILSKOV JENSEN gift DISSING

Sonja ved høfde Q i Fjaltring 2017.


Ingen havde set det komme, men Sonja blev familiens dronning.

Hun fandt en Holger og gjorde ham til verdensmester i jernstøberi.

Svend Aage   Janus   Sonja   Grethe   Chris

Kathrine   Ejvind   Niels   Harald   Mads

 

Kathrine   Ejvind   Niels   Harald   Mads

Svend Aage   Janus   Sonja   Grethe   Chris

Datter af CHRISTIAN EILSKOV og KATHRINE LUND. Født den 13. juni 1940 i Møborg og død død i Skivum den 13. juli 2018.  Hun giftede sig med Holger Dissing 1964 i Måbjerg, Holstebro. Han blev født den 8. april 1937 i Odense og døde den 30. juli 2019.


Sonja blev uddannet inden for handel og kontor og stod i lære hos manufakturhandler Scharling i Holstebro. Derefter arbejdede hun først i Tyskland og siden hos Magasin i Lyngby. Siden ægtemanden Holger grundlagde deres egen jernstøberi og fabrik har hun medvirket i den daglige drift som økonomidirektør.


Sonja har brændt for arbejdet på fabrikken,

men har desuden også ydet en stor indsats for sine børn og familien hvor hun utvivlsomt har været det centrale omdrejningspunkt.

Samtidig har hun heller aldrig svigtet sin store interesse for mode og indretning, som på fornemmeste vis har præget både hjemmet og arbejdspladsen.

 


Den liden Sonja startede livet i en ret så fordelagtig position med, i de første nær 7 år, at være skønheden blandt sine to beskyttende storebrødre som hun vedblivende så op til, medens hun dog i særlig grad bandt sig til lillesøster Grethe, omend hun også var en trussel i kampen om at være familiens “smukkeste”. Ja, og så ankom lillebror Chris... men da var hun længst konfirmeret og næsten forlovet med sin Holger.


UNG OG VOKSEN

Det hele endte lykkeligvis med, at Holger endte som en veluddannet støberiingeniør i Tyskland. Efter et par rigtig gode og karrierefremmende ansættelser på førende jernstøberier i Danmark grundlagde han jernstøberiet Dansk Skalform i Aars. Støberiet havde en hård start, sådan som det ofte er tilfældet for en søgende, og vel også dristig, iværksætteri. Hvor vovet det var er vanskeligt at sige, men sikkert er det at Holger, han vandt. I de første år indgik en partner i projektet, men på et tidspunkt ville Holger gerne gå selv, og så købte han partneren ud for ”uforstyrret” at satse fuldt og helt på egne ideer. Det var åbenbart et godt træk, for støberiet eller fabrikken voksede og voksede og havde snart produktion på to adresser i industrikvarterer i Års, og ordrerne bare strømmede til. Dansk Skalform havde og har et rigtig godt ry for fremstilling af, eden aller højeste kvalitet, udført i sværhedsgrader som ingen andre kunne eller kan stille noget op imod.

Sådan sagde Holger, og det havde han helt sikker også ret i.


Holger havde stået i lære sammen med hendes ældste storebror, hvilket jo så var årsag til at de traf hinanden i kredsen omkring  Svend Aage... og helt sikkert faldt Holger pladask for hende ved første blik. De hede følelser var nok gengældt, men det forhindrede naturligvis ikke den fyrige ungersvend i at belejre hende med “skjulte” løfter om et liv i sus og dus hvis hun valgte ham!

Om det lige gik for sig  på denne måde vides ikke helt, men da Holger stude-rede i Tyskland vendte han hjem med sin nye hvide 4hjulede “Hest”, og mon ikke det var med den han bragte hende med sig tilbage ned i det fremmede!

HOLGER blev udlært som former på Holstebro Jernstøberi og på B&W. Det var han meget stolt af, og han tegnede således også selv sit logo, en FORMER.

GENERATIONSSKIFTE

Omkring 2010 overdrog Sonja og Holger virksomheden til sønnerne Søren og Peter, der nu begge arbejder som direktører i såvel produktionen som i administrationen. Dette er sket midt i en krisetid, som også har kastet skygger ind over fabrikken, men trods dette er der alligevel sket nye produktudviklinger, som fortsat driver virksomheden frem til stadig større omsætning. I 2013 deltog Sonja og Holger dog fortsat i firmaets overordnede ledelse og forskning, og i den sammenhæng kunne Holger da heller ikke dy sig for at starte et nyt initiativ op i Tyskland nær Flensborg, til fordel for en eventuel igangsættelse af produktion også der. Den sag lod sig dog stille parkere.


...og måske godt det samme! For hvad udvikling angår havde sønnerne bedre overblik og held med sig... og det til forældrenes ubetingede stolthed.


Med udgangspunkt i den ældste Sørens passion for lyd og udvikling af ren lyd, er de to og firmaet nu igang med et nyt eventyr

baseret på en fantastisk ny højtalertype fremstillet i støbejern under navnet


JERN

PRIVATEN

Som basis for deres livs høje aktivitets niveau boede Sonja og Holger på den nedlagte landejendom Skelsøhus i Skivum uden for Års. Der byggede de om og bragte huset frem til et super komfortabelt hjem med fantastiske herlighedsværdier i samklang med de omgivende marker, en mose og skov... der omkransede den mærkværdige smeltevandssø som satte trumf på den storslåede udsigt fra husets panoramavinduer.


Til afslapning væk fra de travle hverdage dyrkede de to deres store interesse for at sejle, og de har med skiftende sejlbåde, og ind imellem også med en motorbåd, sejlet de danske farvande tynde fra Skagen til Gedser for ikke at tale om hele deres hjemmebane, Limfjorden.


Det var således også gennem sejleriet, at de for nogle år siden kastede sig over deres seneste investering… et sommerhus på Anholt. Et enestående skønt og enkelt bjælkehus, uden overflødig tingel tangel bruge al sin tid på. Her kunne de fokusere på simpel og herlig afslapning. Og så er huset oven i købet en lille arkitektonisk perle, som de med nænsomhed og respekt for landskab og nære omgivelser har formået at renovere til det endnu bedre.

Skelsø med Skelsøhus på toppen af den omgivende morænebakke.

En kæmpe isklump der i tidernes morgen havde gemt sig i undergrunden opdagede pludselig, efter en rum tid, at klimaet havde ændret sig og at den nu var forvandlet til en underjordisk sø som ikke længere kunne bære den overliggende jordskorpe, der pladask faldt sammen og bragte den noget nær bundløse sø op til overfladen.


Der tumles med forskellige designs og meget mere.

Klik på navnet eller billederne og se nærmere på firmaets hjemmeside.

Sonja og Holger havde som bekendt 2 børn og også 5 børnebørn

Søren og Peter

Kathrine, Jens, Arina, Marianna og Victoria


Yderligere omtale af de yngste generationer

udføres gerne, men kun på opfordring af de pågældende.

Send gerne en mail til webstedets mailadresse

hej@larsjorgen.dk

Det år hvor Peter var blevet student!

Det år hvor Søren var blevet konfirmeret!