Kirken i Thorning var den nærmeste lokale øvrighed da Kartoffeltyskerne ankom til området. De nye kolonier var jo et kongeligt projekt, og der var på den måde masser af “øvrighed” i forbindelse med etableringen og de første mange års drift af dem. Men når det kom til det kirkelige, som dengang var nærmest livsvigtig hvadenten de var calvinske eller reformerte eller noget tredie. Alle både danske og tyske var religiøse og måtte have adgang til kirken og en præst. Eksempelvist til giftermål og begravelser etc... og kirken i frederiks blev først bygget en fem seks år efter de første ankom.

Desuden var hele Alheden omkring Havredal og Grønhøj en del af  Thorning sogn idet de oprindeligt havde udgjort et ejerlaug i sognet, som nu så ganske vist var blevet opdelt i to selvstændige ejerlaug, da tanken faktisk var, at der skulle bygges en ny kirke begge stederne, der jo indtik tyskerne kom praktisk talt var mennesketomme, med undtagelse af rakkere og andre udstødte.


På et tidspunkt vil jeg gerne studere situationen i Thorning nærmere, og så kan der tænkes at blive sat mere ind her om byen eller landsbyen, som jo længe var og havde været et kulturelt centrum.


der var æ binstoue og æ liegstoue etc...

Steen Steensen Blicher på Alheden.

Smedien i Thorning

Knudstrup Marked

Thorning kirke

@