...Havredal...


I de oprindelige kongelige planer for koloniseringen af Alheden hed den første og sydligste koloni Frederikshede. Dette ændrede sig imidlertid hen ad vejen til Havredal.


Herover vises en beliggenhedsplan for1763 lagt på et kort fra 1848. Af beliggenhedsplanen fremgår, at vore tiptiptiptip-oldeforældre Breuner og Löffler har boet i den første ejendom på højre hånd når man kommer fra Thorning siden. Af andre kilder fremgår det, at de i begyndelsen fra 1760 boede sammen med en familie Raue på en matrikel i det sydligste hjørne på den gade Vestergade, som vel knap blev etableret, før man begyndte udflytningen til Ulvedal og Trehuse etc.

Havredal 1763 på 1848

Havredal 1763 på 2014

Havredal 1763 på 1866

Havredal Kro

@

Havredal 1848

Havredal 1881


Af det ældre kortmateriale kan det konstateres at byen har haft Kro, Skole og to smedjer, og ligeledes via tegning ser det ud som om gadenavnet Vestergade er blevet flyttet til at gælde for Kolding Skive landevejen. Ja og så kan man vel også regne med, at smedevej har fået sit navn efter den nordlige smedje ved Stendalsvej.


Ved lejlighed vil jeg forsøge at resumere den overordnede udvikling frem til og med bosætningen af og med kartoffeltyskerne.