...Ny Dalsgaard...


Ny Dalsgaard er den ældste af de tre nuværende gårde med navnet Dalsgaard. Af matrikelkortet for den lovpligtige udskiftning i 1791 fremgår det, at ejendommen var bygget, eller i det mindste projekteret på dette tidspunkt. I 1950erne var gården i fuld drift og den lå meget flot i brynet af Dalsgaard Skov, sådan som man kunne se det, når man kørte forbi med hestevogn mellem Dalsg'o og Kjælop… måden Sine udtale Kjellerup på. Man kunne også iagttage gården når man passerede til fods bagom gennem skoven, i foråret over et tæppe af hvide anemoner og med guldsmede sværmende i varmen over små vandhuller.


De havde nogle drenge på min alder på gården, så jeg var ikke uinteresseret i at komme der, men jeg fandt aldrig en anledning… jeg tror at jeg instinktiv holdt mig tilbage grundet størrelsen på gården og det manglende fællesskab i øvrigt med folkene der.

I 2011 besøgte jeg gården sammen med min morbror Henry. Det var venlige folk som gerne ville snakke, men desværre har jeg glemt navnene, og manden var skam en af dem som jeg aldrig fik leget med. Siden er ejendommen solgt til byfolk.

Udskiftningsplanen 1791

Dalsgaard Skov 2013

Familie haven i 1910

Gårdejerparret med gæster 2011

@